Hoe moet ik trainen na de lock down?

Veel mensen zijn enorm gemotiveerd om weer goed aan de slag te gaan na de corona periode. Na maanden van lekker bankhangen, chips eten en nonchalant trainen, blijft de vraag; ‘’Hoe maak ik weer een goede start?’’

Hier zijn de meningen enorm over verdeeld. Training experts verschillen hierover enorm van mening. Over het algemeen zijn ze het er allemaal wel over eens dat je langzaam weer moet beginnen en niet moet verwachten dat je direct weer op je oude niveau bent. Bouw dit langzaam op! Dit artikel gaat niet heel diep er op in en als je meer wil weten, neem dan vooral contact op met een trainer.

Je oude schema

Als je je oude schema wil gebruiken, begin dan niet op dag één al met het idee dat je alles goed moet gaan doen. Je kan gerust een paar oefeningen skippen. Het gaat er om dat je het gevoel terug krijgt. Ook is het erg verstandig om niet meteen te zwaar te gaan trainen. Je loopt namelijk het gevaar dat je bepaalde spieren beschadigd als je ze ineens uit het niets te zwaar belast. Ook hoef je niet bij de eerste training van alles meteen al 25 reps te gaan doen. Maak het jezelf niet te moeilijk en ga gewoon door totdat je lichaam aangeeft dat het wel even genoeg is geweest. De eerste drie week is het vooral belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en vooral ook een goede warmup hebt.

Een nieuw schema

Ben je eigenlijk wel een beetje uitgekeken op je oude schema en wil je gewoon graag wat nieuws, neem dan contact op met een trainer. Meestal loopt er wel één rond in elke sportschool, maar je kan natuurlijk ook via onze site contact op nemen met een trainer die je graag wil helpen. Ook staan op het internet genoeg schema’s die je gewoon kan kopiëren. Het nadeel is alleen dan wel dat dit schema niet op jou niveau is aangepast en je niet zo goed weet of je nu wel doelbewust aan het trainen bent.

Gewoon wat doen

Soms is het ook leuk om gewoon zonder plan de sportschool in te lopen en bezig te gaan. Dit kan natuurlijk ook. Als je dit doet, doe dan in ieder geval een warm up. Loop of fiets gewoon even lekker een stukje en ga daarna vooral niet met enorm zware gewichten aan de gang. Je hoeft op niemand een goede indruk te maken. Iedereen traint op dit moment slecht en niemand verwacht van jou dat jij even laat zien hoe het allemaal moet.

De tweede week

Na twee week alles rustig opgebouwd te hebben zou je ongeveer weer 75% van je oude gewicht moeten kunnen drukken. Let er wel op dat elk lichaam anders is en dat dit best wel eens langer zou kunnen duren. Ook hangt het er vanaf hoe je de twee week daarvoor hebt getraind. Als jij op uithoudingsvermogen traint bijvoorbeeld, dan zou het best een maand langer kunnen duren.

Conclusie

Over het algemeen zou het niet heel erg veel moeite moeten kosten om gewoon weer aan de slag te gaan. Doe het gewoon, maar doe het vooral lekker rustig aan, neem vooral je tijd. Niemand verwacht van jou dat jij even sterk bent als dat je was voor de lockdown. Na twee week tot een maand zou je al verschil kunnen verwachten tussen hoe je nu traint en hoe je dan kan trainen.