Hoe voorkom je dat je teveel zit?

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal wel een smartwatch of smartphone, hier kun jij een functie op zetten die je waarschuwt als het tijd is om te bewegen. Je kunt hier bepaalde apps voor inschakelen.

Squat

Probeer nooit langer als 1 uur te zitten. Zo’n horloge of app kan jou waarschuwen als de er bijna 1 uur voorbij is, zodat je even kunt gaan staan. Je zou ook een timer op je telefoon kunnen zetten. Toen ik dit ging toepassen in mijn leven verbaasde het mij dat ik zoveel zat. Een uur is sneller voorbij dan het lijkt als je lekker aan het werk bent en werken doe je best vaak zittend gok ik??

Als jij een dag hebt dat je veel moet doen, zal je het misschien wel herkennen dat je ‘s avonds vaak gesloopt thuis komt. De hele dag ben je gefocust aan het werk, luisteren, denken, gesprekken voeren. Dit kost je simpel weg gewoon veel energie. Voer je dit zittend uit? Dan al helemaal!

Maar hoe kun je z'n dag nou goed doorkomen, productief blijven en genoeg energie hebben om ‘s avonds nog te gaan sporten? Juist ja, door meer te staan gedurende dag.

Probeer sommige afspraken die je hebt staand uit te voeren, voer je telefoon gesprekken staand of maak zelfs sommige afspraken/gesprekken lopend. Is deze mogelijkheid er niet op jouw werk? Leg dat dan eens voor bij je werkgever, vraag bijvoorbeeld om een sta-bureau  en leg hierbij dan uit dat het goed is voor de vitaliteit van je werknemers, dit zal zich op de langere termijn terug betalen door bijvoorbeeld minder ziekte verzuim.

Wil je bedrijf hier niet in investeren? Gebruik dan jouw eigen creativiteit. Plaats een paar kratten (bier) onder jouw bureaupoten zodat je kunt staan, of plaats er een hometrainer onder zodat je tijdens het werk blijft bewegen. Dit laatste hoef je natuurlijk niet serieus te nemen, het is wel mogelijk maar je moet het maar durven. Zelf zou ik dat niet zo snel doen. Ik zie mijzelf namelijk niet echt fietsend een trainingsschema maken. Alle gekheid op een stokje, er is natuurlijk wel een manier om meer te bewegen.

Je zou bijvoorbeeld ook je bureaustoel kunnen vervangen door een swissball! “Ja leuk en aardig Wiljan, Maar jij kent mijn collega’s niet. Dan maken zij mij helemaal belachelijk.. “ Nou, zeg dan gewoon dat je dit doet door doctors advies om je onderrug te ontlasten.We hebben allemaal wel voornemens om gezonder te leven, of verbeteringen te maken in onze levens. Maar de eerste stap zetten slaan we vaak over.